42000 Varaždin

Zagrebačka 94

Osnovan 2011., član ZKUU VŽ od 2011.

Aleksandra Vidović – predsjednica, 098 377 311

Marijan Mesek – tajnik, 098 932 1775

Napomena: Udruge čijim je spajanjem nastao Centar tradicijske kulture bile su članice Zajednice od 29. 03. 2003 KUD Varteks i od 10. 02. 2004. Varaždinski veterani.


Centar tradicijske kulture „Varaždin“ nastao je spajanjem KUD-a „Varteks“ i FA „Varaždinski veterani“ krajem 2011. u želji za zajedničkim njegovanjem hrvatske tradicijske kulture u Varaždinu i šire.

CTK-a Varaždin trenutno ima folklornu, tamburašku i likovnu sekciju koje su podijeljene po dobnim skupinama.

Tamburaške sekcije vode vrhunski pedagozi i poznavatelji tamburaške glazbe Dragutin Koren, Tibor Bun i Nevenka Puač.

Njegovanje starih tradicijskih instrumenata i učenje tehnike sviranja mandoline također je dio programa ovih voditelja.

Osim najmlađeg i seniorskog tamburaškog orkestra,osnovana je i grupa Mali tamburaši za djecu od 6 do 8 god. gdje djeca predškolske i rane školske dobi uče tehnike sviranja tamburica na jednostavan i primjeren način za tu dob.

Folklorna sekcija podijeljena je na folklorno glazbeni ansambl koji na svom repertoaru ima koreografije Međimurja, Like, Podravine, Hrvatskog Zagorja, Turopolja, Slavonije i drugih dijelova Hrvatske, te dječji folklorni ansambl sa školom folklora (voditeljica Gordana Vaupotić) i folklornom igraonicom (voditeljica Andreja Kirchbaum) koji okupljaju djecu u dobi od 4 do 14 godina.

Folklorno glazbeni ansambl CTK-a Varaždin radi pod vodstvom voditelja i koreografa Krešimira Plantaka.

Likovna sekcija također na svom planu postiže izvrsne rezultate, a najviše su ponosni na razne humanitarne kolonije Lijepe naše na kojim redovno sudjeluju, izložbe,te na međunarodnu suradnju sa Gradiščanskim Hrvatima iz Austrije i Mađarske.

U toku 2012. ostvarena su dva velika uspjeha za društvo - Tamburaški orkestar CTK-a Varaždin proglašen je na državnom natjecanju u Ogulinu najboljim tamburaškim orkestrom Hrvatske, a folklorno-glazbeni ansambl bilo je najbolji na županijskoj smotri u Ludbregu.

Ukupno udruga broji oko 100 članova.