42208 Cestica

Dravska b.b. - 042 724 824

Osnovano 12.02.1998., članica ZKUU VŽ od 29.04.2003.

Davorka Golubić – predsjednica - 725 011, 393 589, 091 585 57 89


Kulturno umjetničko društvo Općine Cestica osnovano je 1998. godine. Broji sedamdesetak aktivnih članova, uzrasta od predškolaraca pa do umirovljenika, koji djeluju u nekoliko sekcija: folklornoj, tamburaškoj, dramskoj te pjevačkom sastavu «Križarice».

Predsjednica društva koja kroz mnogo entuzijazma od prvih dana osnutka aktivno djeluje i vodi KUD je Davorka Golubić, uz nju kao umjetnički voditelj i koreograf radi g. Željko Šanjek. Kao voditeljica tamburaša je Gordana Kos Kolar, a dječji folklor preuzele su Maja Težak, Tamara Rodeš i Petra Vunderl.

Dramsku sekciju od samog početka vodi i piše tekstove Jelena Milec. Prvi smo predstavljali našu županiju na državnom festivalu kazališnih amatera na Visu 2002. godine.

Društvo je dva puta bilo domaćin Županijske smotre dramskih amatera, a svake godine naša dramska sudjeluje na Smotrama i Regi. Predstavljali smo Općinu Cestica i Varaždinsku županiju na sajmu EKO-ETNO Hrvatska, te sudjelovali u EU projektu“ Izgradnja Europskog identiteta kroz zajedničke kulturne i sportske tradicije'' u kojem su sudjelovala društva iz Slovenije, Mađarske i Njemačke.

Folklorna sekcija podijeljena je u dvije grupe; dječja i odrasla, imamo 15-tak uvježbanih koreografija , pretežno Cestičkog kraja, Međimurske plesove i Sjajni ples grada Varaždina, te kompletirane narodne nošnje i kostime za pojedine plesove.

Tamburaši nastupaju i samostalno, a stalna su pratnja folklornoj grupi, također imamo stariju i mlađu grupu.

Zajednički cilj sekcija je očuvanje i prezentaciju kulturne tradicije i običaja, cestičkog kraja pa i šire.

KUD Cestica predstavlja se svojim programom na području Općine Cestica, Varaždinske županije, a i izvan nje, u susjednim županijama i državama u Sloveniji, Austriji i Češkoj.