42203 Jalžabet

Trg Braće Radić b.b.

Osnovano 02.02.1996., članica ZKUU VŽ od 29.04.2003.

Siniša Slavin – predsjednik, 098 650 994


Kulturno umjetničko društvo "Elizabeta" osnovano je 1996. godine s ciljem očuvanja promicanja i njegovanja narodnih pjesama, plesova i običaja žitelja općine Jalžabet. Od osnivanja pa do sada imali smo oko sedamsto zapaženih nastupa na svim važnijim manifestacijama širom domovine od kojih su jedni od važnijih nastupi na 46. i 48."Vinkovačkim jesenima" i „Brodskom Kolu“. Gostovali smo u Sloveniji, Makedoniji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Poljskoj, Italiji, Portugalu i Bugarskoj.

Danas KUD okuplja oko stotinjak aktivnih članova koji djeluju u tamburaškoj, folklornoj i pjevačkoj sekciji.

Jedna od posebnosti društva je karakteristična nošnja koja je stara oko sto i pedeset godina, a zbog puno šlinge često se govorilo za naše župljanke da dolaze iz "cifrane fare". Ljepota narodne nošnje Jalžabeta predstavljena je i u knjizi „ Hrvatske narodne nošnje“ Ivice Ivankovića. U emisiji HRT „Lijepom našom“ 1998. godine, naša nošnja je izabrana za najljepšu tkanicu Varaždinske županije, a danas se ubraja u jednu od najljepših nošnji u Republici Hrvatskoj. Na Brodskom Kolu na izboru za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji smo sudjelovali dva puta i oba sa vrlo zapaženim rezultatima.

Svake godine organiziramo "Adventski koncert" na kojem se izvode prigodne božićne i duhovne pjesme. U prekrasnom ambijentu naše Župne crkve svete Elizabete nastojimo se što ljepše i bolje duhovno pripremiti za najljepši katolički blagdan Božić.

Najveća manifestacija organiziramo je međunarodna revijalna smotra folklora "Šlingani dani" koja se održava krajem mjeseca lipnja ili početkom mjeseca srpnja. Radi se o najvećoj smotri folklora u Varaždinskoj županiji, koja je ujedno i CIOF-ova smotra folklora.

Voditelj tamburaške sekcije: Zlatko Sokić

Voditelj folklorne sekcije: Damir Vučić

Dopredsjednik: Ružica Sajko

Broj sekcija: 4 - Mlađa folklorna sekcija
- Starija folklorna sekcija
- Tamburaška sekcija
- Ženska vokalna sekcija