42000 Varaždin

Kolodvorska 17

Osnovano 1931., članica ZKUU VŽ od 29.04.2003.

Bruno Polansky – predsjednik

Email: br_polansky@hotmail.com


Kulturno umjetničko društvo Hrvatskih željeznica Varaždin osnovano je 1931. godine pod nazivom "Željezničarska glazba Varaždin". Pod tim imenom djeluje do 1949. kada je djelatnost bila proširena osnivanjem i drugih sekcija kao što su folklorna, tamburaška, pjevački zbor, pa društvo mijenja ime u RKUD „Ivo Mikac“. Godine 1970. mijenja se naziv u Kulturno umjetničko društvo željezničara „Ivo Mikac“. 1980. godine djelatnost Društva se proširuje i pridružuje se zagonetačka sekcija VAZAK (Varaždinski zagonetački klub). Slijedeća promjena se događa 1991. godine kada Društvo ponovno mijenja ime u KUD HRVATSKIH ŽELJEZNICA VARAŽDIN pod kojim i danas djeluje. U sklopu Društva djeluje 6 sekcija: folklor odrasli, folklor pomladak, tamburaši, foto-likovna sekcija, zagonetačka sekcija i puhački orkestar. Predsjednik društva je Bruno Polansky, a tajnik Društva je Josip Barulek.

Godine 2000. puhački orkestar preuzima ulogu gradskog orkestra pod imenom "Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin". U svom djelovanju orkestar je nastupao u svim hrvatskim krajevima, a njegovim prvim nastupom u inozemstvu godine 1965. u austrijskom Welsu počela su i gostovanja u većini europskih zemalja. Veći uspjesi u inozemstvu bili su postignuti 1971. u Karlsruheu (Njemačka), 1985. u Epinayu sur Seine (Francuska), 1995. u Neuchatelu (Švicarska), gdje je u kategoriji inozemnih orkestara osvojio prvo mjesto, kao i zlatnim plaketama osvojenim 2004. i 2012. u Velenju (Slovenija) , 2005. u Ostravi (Češka) i 2007. u Rybniku (Poljska). Društvo i orkestar bili su inicijatori i suorganizatori međunarodnih festivala puhačkih orkestara održanih u Varaždinu godine 1969., 1970.,1971. i 2006., te domaćini Festivala puhačkih orkestara europskih željeznica 1999. godine. Po mišljenju struke orkestar spada među najbolje amaterske orkestre u Hrvatskoj što je dokazao redovitim nastupima na državnim smotrama (2007. 2. mjesto , 2011. 1 mjesto, 2012. 3 mjesto). Svirao je na otvorenju Varaždinskih baroknih večeri 2008. , na prvoj razglednici Hrvatskog sabora kulture 2011., te svake godine nastupa na brojnim manifestacijama u Hrvatskoj i šire. Dirigent orkestra je Darko Navoj, profesor trube na Glazbenoj školi Varaždin, a pročelnik orkestra Bruno Polansky.

Folklorno – tamburaška sekcija može se u svojoj povijesti pohvaliti nastupima na svim značajnijim kulturnim manifestacijama u gradu Varaždinu, Hrvatskoj, te mnogim europskim gradovima i svjetskim festivalima folklora u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Češkoj, Francuskoj, Austriji, Švedskoj, Norveškoj, Turskoj, Italiji, Slovačkoj, Mađarskoj i dr. Sekcija ima bogati repertoar koreografija iz svih krajeva Hrvatske. Tamburaška sekcija ima sastav od petnaestak svirača koji izvode široki repertoar tamburaške glazbe od pratnje folklora do zabavne glazbe. Voditelj folklora odraslih je Nenad Breka, a pročelnik Dalibor Bundalo. Voditeljica folklora pomladak je Snježana Huđek, a pročelnik Ivica Fiškuš. Voditelj i pročelnik tamburaške sekcije je Krunoslav Drožđek.

VAZAK (Varaždinski zagonetački klub), osnovan je 24.04.1971. u Varaždinu, tada kao sekcija ZD ČVOR Bjelovara, a od 01.07.1980. se priključuje KUD-u. Članovi objavljuju radove u zagonetačkim revijama te u regionalnom tisku, a sudjeluju u aktivnostima Hrvatskog zagonetačkog saveza. Svake druge godine organiziraju Fallerov zagonetački memorijal. VAZAK jedini u Hrvatskoj nastavlja tradiciju kvizovke, nekada jako popularne zagonetačke discipline nastale prema scrabbleu, organiziranjem Memorijala Zvonimira Jurkovića – Mihovljan. VAZAK također organizira SOZAH ( Susret odgonetača i zagonetača Hrvatske ), prvenstvo Hrvatske u sastavljanju i rješavanju zagonetki, mijenjajući se kao organizator sa ostalim udrugama, članicama HZS-a. Vazakov bilten glasilo je VAZAK-a, a izdaju ga od 18.10.1982. godine. Sekcija broji dvadesetak članova, a pročelnik sekcije je Ivan Čotić.