42222 Ljubeščica

Toplička 2

Osnovano 31.03.2005., članica ZKUU VŽ od 31.01.2006.

Marija Benjak Horvatić – predsjednica, 098 246 767

Email: transporti.horvatic@vz.htnet.hr


KUD "Ljuba Voda" djeluje u općini Ljubešćica. Temelji ovog društva postavljeni su u prvoj polovici 20. stoljeća kada djeluje KUD „Seljačka sloga“. To društvo održalo se s većim prekidima sve do 1974. kada nažalost prestaje s radom. Točno nakon 30 godina, 2005. osnovan je KUD "Ljuba Voda". Društvo danas okuplja 50 aktivnih članova te djeluje kroz 4 sekcije:
- Tamburaška
- Pjevački zbor
- Plesna folklorna skupina
- LJUBEŠKE ROKE, i svaka od njih ima pomladak.

Voditeljica pjevačkog zbora je Božica Nogić, sekcije Ljubeške roke Ivanka Ratković, tamburaške sekcije Ratko Kadović te plesne folklorne sekcije Ninoslav Valjak.

Ideja osnivača bila je da mladoj populaciji prenese baštinjene običaje te razvije osjećaje za očuvanjem tradicijskih vrijednosti svog voljenog zavičaja. Pošto društvo baštini notne i tekstualne zapise, obnovljene su tradicijske pjesme i plesovi domaćeg izriča. KUD ''Ljuba Voda'' njeguje suradnju i prijateljstvo s drugim folklornim društvima iz regije i šire s kojima razmjenjuje nastupe i gostovanja.

Godišnje se odradi nekoliko većih projekata na području općine; "Ljubeški sejem", Etno susreti te Božični koncert.

Osim u Hrvatskoj društvo je nastupilo i u Mađarskoj, ali i prilikom snimanja emisije HRT-a Lijepom našom u Ljubeščici 2011. te godinu kasnije u Trnovcu Bartolovečkom.