42206 Petrijanec

Trg Sv. Petra i Pavla 1

Osnovano: 20.01.1995., članica ZKUU VŽ od 29.04.2003.

Zvonko Mihin – predsjednik - 042 711 399, 091 761 23 36

Email: zvonko.mihin@vz.t-com.hr


KUD Petrijanec je osnovano 1995. na inicijativu poglavarstva općine i načelnika gospodina Vladimira Kurečića, iako tradicija seže puno dalje u prošlost općine. Naime još davne 1907. osnovano je prvo KUD u Petrijancu.

Najduži staž u KUD-u ima Mješoviti pjevački zbor osnovan 1995. Zbor broji tridesetak članova. Zbor je imao javne nastupe u susjednim općinama Cestici i Vinici, a pjevao je svete mise u Pavlinskoj crkvi u Lepoglavi i Varaždinskoj katedrali, Božićni koncert u Dubrovniku te otpjevane mise u Vukovaru i Sisku, te Postojnskoj jami.

Od samog osnutka zbor je redovito prisutan na smotrama zborova varaždinske županije. Stručni vođa zbora od osnutka 20. siječnja 1995. godine pa do 2001. bila je glazbeni pedagog Slavica Požgajec. Nakon toga zborom je rukovodio profesor Stjepan Mikac pa mlada dirigentica Jelena Pokos Prepelić, a aktualni voditelj je gospodin Stjepan Ruklić.

Dramska sekcija osnovana je na inicijativu gospodina Zvonka Mihina koji je i voditelj sekcije. Svoju ideju da osmisli scenski prikaz Muke Isusove povjerio je nekolicini svojih prijatelja koji su mu odlučili dati potporu i pomoći u realizaciji. Dosad je prikazan na Trgu sv. Petra i Pavla u Petrijancu, više puta na bedemima Starog grada u Varaždinu, u Vukovaru, Sisku, Ludbregu, Svetom Jurju u Trnju, Savskoj Vesi , Donjoj Voći, Svetom Ivanu Zelini i Konjščini. Ovim scenskim prikazom društvo je sudjelovalo i na smotri dramskog stvaralaštva u Cestici 2005. godine.

Tamburaški orkestar čine dvije generacije svirača, malih je devetero, a onih malo ozbiljnijih osmero. Marljivo vježbaju sa svojom voditeljicom Anom Kranjčić.

Veseli folkloraši su najmlađa sekcija sa 16 članova od 5 do 18 godina. Sekciju vodi voditeljica Katarina Kostanjevec. Sudjelovala je na smotrama folklora 2009. i 2010.

Sekcija pletilja i vezilja zalaže se za očuvanje starinskih zanata i običaja. Voditeljica sekcije je Ivanka Divjak.