42205 Vidovec

Trg Sv. Vida 9

Osnovano 04.10.1996., članica ZKUU VŽ od 29.04.2003.

Dražen Trojko – predsjednik, 099 432 7220, 042 744 597

Tomo Svačko – tajnik, 098 975 5387


Kulturno-umjetničko društvo Vidovec osnovano je u ožujku 1995. na inicijativu nekoliko istinskih zaljubljenika u tradiciju i narodno blago vidovečkog kraja. Najvažniji razlog osnivanja KUD-a bio je prikupljanje, njegovanje i čuvanje narodne baštine vidovečkog kraja i bliže.okolice. Tijekom svog djelovanja društvo je sudjelovalo na mnogobrojnim općinskim i županijskim folklornim manifestacijama, upoznalo je mnoga prijateljska društva iz raznih krajeva naše domovine i izvan nje.

Društvo je gostovalo u Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Francuskoj, Makedoniji , Luxembourgu i Italiji. KUD Vidovec danas broji 100 članova podijeljenih u 3 grupe plesača: odrasla grupa te dvije grupe mlađeg uzrasta koje djeluju na području naselja Vidovec i Tužno, zatim tamburaška sekcija te vezilje koje brinu o očuvanju narodnih nošnji.

KUD Vidovec organizator je gospodarsko- kulturno zabavne manifestacije Zeljarijade koja se svake godine održava u rujnu u Općini Vidovec, a posvećena je autohtonom proizvodu Vidovečkog kraja - zelju.

Cilj manifestacije je promocija autohtonog proizvoda vidovečkog kraja - zelja, te same općine, županije, očuvanje tradicijskih vrijednosti, običaja, kulture,narodnih nošnji, gospodarski razvoj te suradnja s društvima iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Koreograf i voditelj: Željko Šanjek

Voditelj grupa mlađeg uzrasta: Mateja Novak

Voditelj tamburaške sekcije: Valentino Škvorc