Udruge koje su bile članice u razdoblju 2003. - 2013.


Zajednica sada ima 49 članica. No u proteklih deset godina u Zajednici su bile još neke udruge, koje su nažalost ili prestale s radom ili su svoj rad stavile u mirovanje. Razlog tome je sigurno teška ekonomska situacija koja je zavladala zemljom, ali i nerazumijevanje lokalnih sredina za teškoće s kojima se susreću kulturno umjetnička društva u svom radu.

Područje djelovanja kulturno umjetničkih udruga je od zajedničkog društvenog interesa i ne može se očekivati da će članovi takvih društava bez podrške šire javnosti, sponzora, donatora i prvenstveno lokalne zajednice, sami moći realizirati sve predviđene programe i projekte.

Entuzijazam i veliko odvajanje svog slobodnog vremena utkano je u rad svakog kulturno umjetničkog društva, no bez stručnih voditelja, kvalitetne opreme, nošnji, instrumenata, istraživačkog rada, ne može se doći do očekivanog rezultata. A za sve nabrojeno ipak su potrebna znatna sredstva.

S radom su tako prestali, a bili su članice Zajednice RKUD Sloboda- VIS Varaždin (i to nakon proslavljenih 100 godina postojanja), Ženski pjevački zbor Millenium, KUD Varteks i FA Varaždinski veterani (udružili se u Centar tradicijske kulture), KUD Gornje Ladanje, KUD Milan Jadrošić Milček Varaždin, dok su izašli iz Zajednice Pjevačko društvo mladih Trinitas Ludbreg i KUD Martijanec, koji je jedno vrijeme prestao djelovati, ali je opet uspješno započeo s radom.

Uočljivo je da se najviše udruga ugasilo upravo u gradu Varaždinu. Očito je da se o financiranju kulturno umjetničkog amaterizma u gradu Varaždinu treba napraviti dublja analiza, a vjerojatno i šira rasprava, jer prema dostupnim informacijama još su neke udruge pred gašenjem.