42000 Varaždin

Vukovarska 11

Facebook: www.facebook.com/vfa.hr

Osnovan 06.12.1998., članica ZKUU VŽ od 29.04.2003.

Pjerino Hrvaćanin – predsjednik, 098 939 3231

Email: pjerino.hrvacanin@vz.t-com.hr


Varaždinski folklorni ansambl osnovan je 1998. godine s osnovnom zadaćom očuvanja i prezentiranja narodnih običaja, plesova i pjesama, koristeći pri tom tradicijska glazbala i originalne autohtone kostime.

Osnivač, umjetnički voditelj i koreograf ansambla je prof. Pjerino Hrvaćanin, voditelj folklora Tim Hrvaćanin, voditelj tamburaškog orkestra Matija Auker, voditeljica pjevanja Zrinka Ivanković, a kostimograf Ivanka Hrvaćanin.

Ansambl ima stalni postav od 26 plesača i 10 glazbenika, a unutar njega djeluje škola folklora, te škola tradicijskih instrumenata. Repertoar ansambla je raznovrstan i sastoji se od dvadeset koreografija u kojima su prikazani tradicijski običaji, plesovi i pjesme iz svih krajeva Hrvatske. Osim toga i tamburaški orkestar raspolaže sa popriličnim brojem skladbi za izvođenje, kao i ženska vokalna skupina, koja također djeluje unutar ansambla.

Ansambl svake godine sudjeluje na svjetskim festivalima folklora, na kojima postiže zapažene uspjehe i osvaja vrijedne nagrade, a do sada je nastupao u Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Latviji, Estoniji, Poljskoj, Makedoniji, Italiji, Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Švicarskoj, kao i na mnogim manifestacijama i smotrama u Hrvatskoj i to u Koprivnici, Kostreni, Daruvaru, Cerniku, Zagrebu, Maruševcu, Molvama, Belici, Ludbregu, Jalžabetu, Novom Marofu, Garešnici itd. Ansambl je 2011. i 2013. godine kao pobjednik županijske smotre sudjelovao na 18. i 20. državnoj smotri hrvatskih folklornih ansambala u Čakovcu.