42000 Varaždin

Ante Kovačića 28

Osnovana 30.10.2012., članica ZKUU VŽ od 08.05.2013.

Damir Mumlek - predsjednik

Alen Kostanjevec - tajnik, 091 251 4128


Varaždinska glazbena udruga je neovisna i neprofitna organizacija koja djeluje s ciljem poticanja i razvijanja kulturno-umjetničkog izraza djece, mladeži i odraslih, promicanja i unapređivanja glazbene umjetnosti i stvaralaštva te povećanja kulturne kvalitete života područja na kojem djeluje, kroz različite programe, projekte i djelatnosti.

Plan rada Udruge temelji se na glazbenoj pedagogiji i kulturno-umjetničkom stvaralaštvu (održavanje proba, pomaganje glazbene i umjetničke naobrazbe, pribavljanje, prikupljanje, zapisivanje, izvođenje izvornih, narodnih, autorskih glazbenih radova, povezivanje sa srodnim organizacijama, kulturno-umjetničkim društvima, stručnim suradnicima, organizacija glazbenih radionica, slušaonica i igraonica, nastupa, kulturno-umjetničkih manifestacija, koncerata), a sve u svrhu prenošenja kulturnih vrijednosti i običaja na mlađe naraštaje - promicanje, razvitak i unapređenje kulture, tradicije, hrvatske kulturno-umjetničke baštine, posebice varaždinskog kraja.

Kvaliteti i ozbiljnosti rada Udruge kao promotora amaterskog rada na području glazbene kulture i stvaralaštva, doprinosi i činjenica da osnivači Udruge kroz zajedničko, ali i pojedinačno djelovanje ostvaruju niz uspješnih suradnji s pojedincima i organizacijama.

U sklopu Udruge djeluje skupina interesno vezana za promicanje i unapređenje tambure i tamburaške glazbe - Tamburaški orkestar. Orkestar okuplja dvanaest članova, tamburaša koji bilježe niz nastupa, koncerata, uspjeha i priznanja. Repertoar Orkestra čine skladbe za tambure poznatih hrvatskih skladatelja (Njikoš, Uhlik, Potočnik, Šimunaci, Mikac, Leopold, Bobić), vokalno-instrumentalne skladbe pisane za festivale koji njeguju tamburašku glazbu (Festival kajkavske popevke Krapina, Pjesma i tambura), nezaobilazne „domače popevke“, zatim skladbe autora novijeg doba (Mežnarić, Pepelko), a tu su i obrade popularnih i poznatih melodija (Beatlesi, Presley) te klasične glazbe (Strauss, Kalman, Offenbach).